Jak udostępnić swoją lokalizację na iPhonie lub iPadzie

0
2657

Od tekstów grupowych, przez aplikacje do czatu, po wieloosobowe rozmowy telefoniczne – iPhone i iPad bardzo łatwo nawiązują kontakt ze znajomymi i rodziną.

Na iPhonie lub iPadzie możesz korzystać z wielu różnych aplikacji do udostępniania swojej lokalizacji.

01 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą Family Sharing

Udostępnianie lokalizacji jest wbudowane w funkcję Family Sharing systemu iOS, który obsługuje iPhone’a i iPada.

  1. Stuknij Ustawienia.
  2. Kliknij swoją nazwę (we wcześniejszych wersjach systemu iOS, pomiń ten krok).
  3. Wybierz Family Sharing lub iCloud (obie opcje działają, ale mogą się różnić w zależności od wersji na iOS).
  4. Dotknij Udostępnij moją lokalizację lub Udostępnianie lokalizacji (zależy to od tego, czy wybrałeś Family Sharing, czy iCloud w kroku 3).
  5. Przesuń suwak Udostępnij moją lokalizację na zielony.
  6. Wybierz członka rodziny, któremu chcesz udostępnić swoją lokalizację.

02 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą aplikacji Wiadomości

Wiadomości, aplikacja do tworzenia wiadomości tekstowych wbudowana w system iOS, pozwala również udostępniać swoją lokalizację.

  1. Wybierz Wiadomości.
  2. Stuknij rozmowę z osobą, której chcesz udostępnić swoją lokalizację.
  3. Stuknij ikonę i w prawym górnym rogu.
  4. Stuknij opcję Wyślij moją bieżącą lokalizację lub Udostępnij moją lokalizację.
  5. Jeśli dotkniesz opcji Wyślij moją bieżącą lokalizację, stuknij Zaakceptuj w oknie wyskakującym.
  6. Jeśli dotkniesz Udostępnij moją lokalizację, wybierz czas udostępniania lokalizacji w wyskakującym menu: Jedna godzina, Do końca dnia lub Nieokreślona.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak poprawić jakość połączeń iPhone'a

03 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą aplikacji Apple Maps

Aplikacja Mapy dołączona do iPhone’a i iPada umożliwia udostępnianie lokalizacji.

  1. Stuknij w Mapy.
  2. Kliknij bieżącą strzałkę lokalizacji w prawym górnym rogu, aby upewnić się, że Twoja lokalizacja jest precyzyjna.
  3. Kliknij niebieską kropkę, która reprezentuje Twoją lokalizację.
  4. W wyskakującym oknie dotknij Udostępnij moją lokalizację.
  5. W wyświetlonym arkuszu udostępniania wybierz sposób udostępniania lokalizacji (wiadomości, poczta itp.)
  6. Podaj adresata lub dane adresowe potrzebne do udostępnienia Twojej lokalizacji.

04 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą Facebook Messenger

Wiele aplikacji firm trzecich również obsługuje udostępnianie lokalizacji.

  1. Stuknij aplikację Facebook Messenger, aby ją otworzyć.
  2. Stuknij rozmowę z osobą, której chcesz udostępnić swoją lokalizację.
  3. Stuknij ikonę + po lewej stronie.
  4. Dotknij Lokalizacja.
  5. Dotknij Udostępnij lokalizację na żywo przez 60 minut.

05 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą Google Maps

Udostępnianie swojej lokalizacji jest opcją, nawet jeśli wolisz Mapy Google niż Mapy Apple, wykonując te instrukcje:

  1. Dotknij Google Maps, aby go otworzyć.
  2. Kliknij ikonę menu z trzema liniami w lewym górnym rogu.
  3. Wybierz Udostępnianie lokalizacji.
  4. Określ, ile czasu chcesz udostępnić swojej lokalizacji, dotykając ikon + i -, dopóki nie ustawisz żądanego czasu lub Do momentu wyłączenia tej opcji, aby udostępniać w nieskończoność.
  5. Wybierz sposób udostępniania swojej lokalizacji:
    1. Wybierz osoby, którym chcesz udostępnić kontakty.
    2. Stuknij w Wiadomość, aby udostępnić wiadomość tekstową.
    3. Wybierz Więcej, aby włączyć inne opcje.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak zatrzymać powiadomienia na iPhonie, iPadzie i Macu?

06 z 06

Udostępnij swoją lokalizację za pomocą WhatsApp

WhatsApp, kolejna aplikacja do czatowania używana przez ludzi na całym świecie, pozwala udostępniać swoją lokalizację, wykonując następujące czynności:

  1. Stuknij WhatsApp, aby go otworzyć.
  2. Stuknij rozmowę z osobą, której chcesz udostępnić swoją lokalizację.
  3. Stuknij ikonę + obok pola wiadomości.
  4. Dotknij Lokalizacja.
  5. Masz teraz dwie opcje:
    1. Dotknij Udostępnij lokalizację na żywo, aby udostępnić swoją lokalizację podczas przenoszenia.
    2. Stuknij Wyślij swoją aktualną lokalizację, aby udostępnić tylko swoją obecną lokalizację, która nie zostanie zaktualizowana, jeśli się ruszysz.