Jak naprawić 'iPhone jest wyłączony.

0
436

Jeśli wprowadzisz nieprawidłowe hasło zbyt wiele razy, skończy się to z wyłączonym iPhone’em – ale ten problem nie musi być terminalem.

Wyłączone komunikaty o błędach iPhone’a

Oto względnie powszechne – ale niepokojące – powiadomienie, które możesz zobaczyć na swoim iPhonie:

iPhone jest wyłączony.

Nie aż tak źle.

iPhone jest wyłączony.

Denerwujący!

iPhone jest wyłączony.

Te komunikaty o błędach wahają się od lekko niewygodnych do całkowicie obezwładniających, ale absolutnie nie powinno się ich ignorować.

Co oznaczają komunikaty o błędach?

Te komunikaty o błędach prawie zawsze oznaczają, że kod jest błędny zbyt wiele razy (lub ktoś inny – pozwoliłeś dzieciom bawić się smartfonem?), A iPhone został zablokowany, aby uchronić się przed możliwą próbą włamania.

IPhone ma potężne wbudowane zabezpieczenia, a jeden z nich ma na celu zapobieganie brutalnym próbom ominięcia hasła.

Gdyby złodziej telefoniczny mógł po prostu zgadywać hasła – a zwłaszcza, czy potrafią je podłączyć do oprogramowania, które grzebią w domysłach o wiele szybciej niż człowiek – to w końcu wpadną. Jeśli użyjesz czterocyfrowego kodu, zapamiętaj

Aby zatrzymać to podejście, system iOS celowo utrudnia wpisanie wielu nieprawidłowych kodów dostępu.

Oto w jaki sposób komunikaty o błędach (i opóźnienia czasowe) wiążą się z liczbą błędnych domysłów:

  • 6 niepoprawnych domysłów: iPhone jest wyłączony.
  • 7 niepoprawnych domysłów: iPhone jest wyłączony.
  • 8 niepoprawnych domysłów: iPhone jest wyłączony.
  • 9 niepoprawnych domysłów: iPhone jest wyłączony.
  • 10 niepoprawnych domysłów: iPhone jest wyłączony.

Innymi słowy, sposobem na uniknięcie tych wiadomości w przyszłości jest ostrożniejsze wprowadzanie hasła, używanie Touch ID zamiast tego, jeśli obsługuje go telefon lub zaprzestanie używania hasła (chociaż ze względów bezpieczeństwa bardzo nam doradzamy

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak zatrzymać powiadomienia na iPhonie, iPadzie i Macu?

Zwróć uwagę, że wspomniane wyżej opóźnienia są automatycznie aktywowane na Twoim iPhonie i nie można ich wyłączyć.

Zauważmy jednak, że istnieje powiązany i bardziej drastyczny środek bezpieczeństwa, który jest opcjonalny: taki, który całkowicie usunie urządzenie, jeśli ktoś uzyska błędne hasło 10 razy z rzędu.

Wejdź w Ustawienia, następnie Touch ID i kod dostępu (następnie wprowadź hasło), a jeśli przewiniesz na dół, zobaczysz przełącznik obok opcji 'Erase Data ’.

Czekać

W dowolnym miejscu, nawet do 9 niepoprawnych domysłów, wystarczy poczekać.

Gdy minie okres oczekiwania, ekran iPhone’a zmieni się z powrotem na zwykłe tło i będziesz mógł spróbować ponownie.

Jak tylko dojdziesz do 60 minutowego czekania, jesteś na swoim ostatnim życiu.

Jeśli zbliżasz się do 10-odgadnięcia, podejdź bardzo ostrożnie.

Być może warto zanotować wszystkie domysły, od teraz (i te, które już wcześniej przygotowałeś), ale to tylko po to, aby pomknąć pamięcią – raczej sprytnie, iOS zlicza wiele wpisów tego samego

Jeśli osiągniesz 10. niepoprawne domysły, musisz przejść do następnej sekcji tego samouczka.

Przywróć iPhone’a, podłączając się do iTunes

Przekroczono limit błędnych domysłów i przepraszamy, że musisz wyczyścić iPhone’a.

Możesz przywrócić przez iTunes lub przez iCloud.

Podłącz iPhone’a do komputera Mac lub PC, z którym zazwyczaj jest zsynchronizowany, i uruchom program iTunes, jeśli nie robi tego automatycznie.

(Z różnych powodów może nie być to możliwe. Synchronizowanie z komputerem Mac lub PC jest znacznie mniejszym wymogiem niż kiedyś, i możesz nie mieć urządzenia zsynchronizowanego z iPhonem – w takim przypadku ’

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak poprawić jakość połączeń iPhone'a

Zaczekaj, aż iTunes ma szansę zsynchronizować urządzenie, a następnie kliknij Przywróć iPhone’a i postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie.

Aby uzyskać więcej informacji na temat usuwania iPhone’a, zobacz Jak zresetować lub wyczyścić iPhone’a lub iPada.

Użyj trybu odzyskiwania

Tryb odzyskiwania jest bardziej drastyczną metodą czyszczenia urządzenia i może warto spróbować, jeśli powyższa strategia nie zadziałała.

  1. Podłącz kabel USB do komputera, ale nie podłączaj go do iPhone’a.
  2. Uruchom iTunes.
  3. Naciśnij i przytrzymaj przycisk ekranu głównego i przycisk usypiania / budzenia przez 10 sekund, aż iPhone się wyłączy.
  4. Przytrzymaj przycisk Home, ale zwolnij przycisk usypiania / budzenia.
  5. Podłącz złącze USB Dock / Lightning, aby podłączyć iPhone’a do Maca (przytrzymaj przycisk Home).
  6. iTunes powinien dać komunikat: „Wykryto iPhone’a w trybie odzyskiwania. „

Nawiązanie połączenia z iTunes nie rozwiązuje problemu

Naprawienie wyłączonego iPhone’a nie zawsze jest tak proste, jak opisano powyżej.

Jeśli wypróbowałeś zarówno standardowe czyszczenie i tryb odzyskiwania iTunes, możesz go wyczyścić za pomocą iCloud, co wyjaśnimy w następnej sekcji.

Przywróć iPhone’a z iCloud

Alternatywną metodą wyczyszczenia uszkodzonego iPhone’a i ponownego uruchomienia jest użycie iCloud – jest to jednak możliwe tylko po skonfigurowaniu funkcji Znajdź mój iPhone i jeśli wyłączony iPhone ma połączenie danych.

Na komputerze Mac (lub innym iPhonie lub iPadzie) przejdź do strony icloud.com i kliknij Find iPhone.

Po krótkim oczekiwaniu pojawi się mapa pokazująca lokalizację twoich urządzeń.