Jak włączać i wyłączać mój iPad

0
503

Opcja „Znajdź mojego iPada ” na iPadzie jest jedną z najważniejszych funkcji tabletu.

Już samo to wystarczy, aby go włączyć, ale istnieje wiele innych funkcji, takich jak tryb utracony, i być może najważniejsze, możesz całkowicie usunąć iPada zdalnie w przypadku jego kradzieży.

Z drugiej strony, jeśli sprzedajesz swojego iPada lub podajesz go znajomemu, wyłącz funkcję Znajdź mojego iPada przed przywróceniem iPada do domyślnych ustawień fabrycznych.

Jak włączyć Znajdź mój iPad

  1. Otwórz aplikację Ustawienia.
  2. Kliknij swoją nazwę u góry lewego panelu.
  3. Po prawej stronie wybierz iCloud z listy.
  4. Na następnym ekranie, w obszarze „APPS UŻYWANIE ICLOUD ” znajdź i otwórz opcję Znajdź mój iPad.
  5. Kliknij przycisk znajdujący się obok „Znajdź mój iPad ” na następnym ekranie, aby włączyć tę funkcję, lub naciśnij zielony przycisk, aby wyłączyć funkcję Znajdź mój iPad.

Warto też włączyć opcję Wyślij ostatnią lokalizację.

W przeciwnym razie, jeśli iPad zostanie wyłączony lub nie będzie podłączony do Internetu, nie będziesz w stanie zobaczyć lokalizacji.

Uwaga: musisz włączyć usługi lokalizacyjne, aby znaleźć mojego iPada do pracy.

Jak korzystać z Find Ipad

Ogromną korzyścią dla Find My iPad jest to, że nie potrzebujesz iPada, aby go użyć.

Po zalogowaniu się do iCloud z przeglądarki internetowej, zobaczysz ikonę Find iPhone.

Domyślny ekran Znajdź mojego iPada wyświetli mapę z wszystkimi urządzeniami na niej.

Możesz także przejść do konkretnego urządzenia z linkiem rozwijanym Wszystkie urządzenia u góry ekranu w witrynie iCloud.

Możesz również użyć tego ekranu, aby sprawdzić lokalizację urządzenia w codziennych okolicznościach, np. Czy Twój współmałżonek już nie pracował.

Ekran pojedynczego urządzenia zmieni się w położenie tego urządzenia i zaoferuje następujące opcje:

  • Odtwórz dźwięk: ta jest zdecydowanie najczęściej używaną funkcją w moim domu.
  • Tryb utracony: opcja Tryb utracony nie tylko zablokuje iPada, ale można również wpisać wiadomość, która będzie wyświetlana na ekranie iPada.
  • Wymaż iPada: ta czynność jest używana, gdy wiesz, że nie odzyskasz iPada i chcesz się upewnić, że wszystkie dane na iPadzie zostały usunięte.

A co z moimi przyjaciółmi?

Znajdź moich znajomych to sposób na udostępnienie swojej lokalizacji znajomym i rodzinie.

Find My Friends to własna aplikacja, więc jest oddzielna od Find My iPad.

W aplikacji kliknij przycisk Dodaj na liście „Wszyscy przyjaciele „, aby wysłać prośbę o udostępnienie mojej lokalizacji znajomym i rodzinie, aby mogli zobaczyć lokalizację iPada.