Jak usunąć wersję beta iOS 13

0
1

Przedpremierowe wersje beta iOS 13 są dostępne do zainstalowania od kilku miesięcy. Ale co jeśli żałujesz instalacji wersji beta systemu iOS 13 – na przykład aplikacje lub całe urządzenie przestają działać – i chcesz wrócić do systemu iOS 12?

W tym artykule przyglądamy się różnym metodom usuwania wersji beta iOS i przywracania do wcześniejszej wersji. Możesz także usunąć wersję beta i późniejszą aktualizację do pełnej wersji systemu iOS 13, gdy zostanie on udostępniony publicznie – co, jak podejrzewamy, będzie miało miejsce 17 września 2019 r..

W oddzielnym artykule pokazujemy, jak obniżyć wersję systemu iOS (nie beta).

Przygotowania przed obniżeniem oceny

Jeśli czytasz ten artykuł, może być za późno, ale na wszelki wypadek, najpierw kilka słów o najlepszym sposobie przygotowania się do instalacji iOS 13 – kroki, które ułatwią później powrót.

Przed aktualizacją należy wykonać kopię zapasową wszystkich danych i ustawień. W wersji beta Apple zaleca wykonanie kopii zapasowej w iTunes (a nie w iCloud), a następnie zarchiwizowanie kopii zapasowej.

„Jeśli utworzysz kopię zapasową w iCloud lub nie zarchiwizujesz kopii zapasowej, nie będzie można jej przywrócić, jeśli wrócisz do bieżącej wersji iOS” – podkreśla Apple. Zaleca się nawet sprawdzenie, czy korzystasz z najnowszej wersji iTunes.

Oto jak zarchiwizować kopię zapasową iTunes i przygotować się na iOS 13:

  1. Podłącz iPada lub iPhone’a i uruchom iTunes na komputerze Mac.
  2. Kliknij Podsumowanie, a następnie Utwórz kopię zapasową teraz.
  3. Poczekaj na zakończenie tworzenia kopii zapasowej.
  4. Teraz wybierz iTunes> Preferencje> Urządzenia i poszukaj kopii zapasowej urządzenia.
  5. Przytrzymaj klawisz Ctrl i kliknij kopię zapasową. Na koniec wybierz opcję Archiwum.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak wysyłać GIF-y w WhatsApp na iPhone'a

Tworzy to bezpieczną kopię zapasową, do której możemy wrócić po wypróbowaniu iOS 13. Następnie przyjrzymy się, jak wrócić do poprzedniej wersji iOS (i przywrócić utworzoną kopię zapasową) z iOS 13.

Jakie jest ryzyko obniżenia iOS?

Podobnie jak w przypadku oprogramowania beta, istnieje ryzyko przejścia z iOS 13 z powrotem na iOS 12 – dlatego zdecydowanie zalecamy wykonanie kopii zapasowej wszystkich danych przed zainstalowaniem wersji beta.

W większości obniżka powinien bądź nieszkodliwy – a jeśli masz gotową kopię zapasową, jesteś chroniony przed utratą danych. Warto jednak zauważyć, że może potencjalnie uszkodzić iPhone’a lub iPada.

Potrzebujesz pomocy?
Dzwoń do nas śmiało 📞 22 60 22 191

Istnieje kilka sposobów przywrócenia iPhone’a, który nie chce się włączyć, a kiedy to się stało, ostatecznie musieliśmy go wymienić. Nie sugerujemy, że stanie się to każdemu, kto spróbuje obniżyć wersję iOS 13, ale zdajemy sobie sprawę, że podejmujesz takie ryzyko.

Obniż wersję beta iOS 13

Jeśli nadal chcesz kontynuować, obniżenie wersji z iOS 13 beta będzie łatwiejsze niż obniżenie z pełnej wersji publicznej; iOS 12.4.1 jest wciąż najnowszym i obecnie oficjalnie obsługiwanym systemem operacyjnym (iOS 13 nie został jeszcze oficjalnie uruchomiony) i dlatego będzie oprogramowaniem, na które zostanie przywrócony iPhone lub iPad, jeśli wybierzesz opcję iTunes Przywróć i zaktualizuj. Ale zajmiemy się tym za chwilę.

Jedynym problemem jest to, że musisz przywrócić z kopii zapasowej wcześniejszej niż iOS 13 (oto jak wykonać kopię zapasową iPada lub iPhone’a), więc wszelkie dane lub preferencje, które zapisałeś od tego czasu, zostaną utracone – a jeśli nie masz ” t masz zarchiwizowaną kopię zapasową z iOS 12 dni (jak sugeruje Apple przed aktualizacją), w ogóle nie będziesz w stanie przywrócić danych.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak zainstalować Kodi na iPhonie lub iPadzie (bez jailbreakingu)

W takim przypadku wszystkie dane zostaną utracone i będziesz musiał wrócić do domyślnego ustawienia fabrycznego „nowego iPhone’a” lub „nowego iPada”. Coś do rozważenia.

W każdym razie usunięcie wersji beta iOS 13 jest proste:

  1. Przejdź do trybu odzyskiwania, przytrzymując przyciski zasilania i ekranu głównego, aż iPhone lub iPad się wyłączy, a następnie kontynuuj, przytrzymując przycisk ekranu głównego. Może to chwilę potrwać, więc nie poddawaj się po kilku sekundach.
  2. Gdy powie „Połącz z iTunes”, zrób dokładnie to – podłącz go do komputera Mac lub PC i otwórz iTunes.
  3. iTunes poinformuje Cię, że wykrył iPhone’a lub iPada w trybie odzyskiwania i że należy to przywrócić – kliknij OK, aby wyrazić zgodę, a następnie Przywróć iPhone’a lub Przywróć iPada (odpowiednio).
  4. Na koniec wybierz opcję Przywróć i zaktualizuj. iTunes pobierze najnowszą wersję iOS 11 i zainstaluje ją na urządzeniu Apple.

Po ponownym zainstalowaniu przez iTunes nowej wersji iOS 12 możesz albo przywrócić ją ze starej kopii zapasowej (pamiętaj, że kopia zapasowa iOS 13 nie będzie działać), albo skonfigurować ją jako nowy iPhone. Po prostu wybierz preferowaną opcję, postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie i voila! Wróciłeś do dobrego starego iOS 12.

Nadal potrzebujesz pomocy?
Zadzwoń 📞 22 60 22 191