Jak udostępniać dane aktywności Apple Watch Activity

0
104

Nie można go uruchomić, ale zegarek Apple Watch jest całkiem niezły w motywowaniu go do samodzielnego wykonania. Na początku wiele motywacji pochodziło z odznak, ale w dzisiejszych czasach aspekt społeczny stał się ważniejszy.

W tym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób udostępniać dane dotyczące aktywności na Twoim Apple Watch Activity, a tym samym czerpać korzyści motywacyjne wynikające z tego, że nie chcesz zawstydzić się przed partnerem.

Po co udostępniać dane aktywności?

W funkcji watchOS 3 firma Apple wprowadziła opcję udostępniania danych o aktywności znajomym. W watchOS 5 firma poszła o krok dalej, pozwalając ci rzucić wyzwanie przyjacielowi na 7-dniowy konkurs ze specjalną odznaką dla każdego, kto uzyska najwięcej punktów aktywności w tym czasie. (A w watchOS 6, mamy nadzieję, że wprowadzi większe konkursy dla więcej niż dwóch osób.)

Cechy te są skuteczne, ponieważ wykorzystują naszą wrodzoną konkurencyjność i oferują zarówno społeczną nagrodę (chwalenie się praw, gdy wygrywasz konkurs lub zatwierdzenie, gdy masz dobry dzień, a twój przyjaciel to widzi), jak i karę społeczną (wstyd brakującego celu w przód twoich przyjaciół). To są potężne narzędzia.

Jak udostępniać dane aktywności.

Udostępnianie odbywa się na zasadzie inwokacji i dwukierunkowej. Jedna ze stron wysyła zaproszenie, druga akceptuje, a dane są udostępniane w obu kierunkach (chociaż jedna strona może wtedy ukryć swoje dane).

Otwórz aplikację Aktywność na sparowanym iPhonie i wybierz ikonę udostępniania w prawym dolnym rogu. To jest ekran, na którym zobaczysz postęp wszystkich znajomych, którzy dzielą się twoją wiedzą, ale za pierwszym razem, gdy tu przyjdziesz, będzie on całkiem nagi.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak naładować iPhone'a od iPada Pro

Kliknij znak plus w prawym górnym rogu, aby otworzyć ekran udostępniania aktywności. Wprowadź adres e-mail lub numer telefonu znajomego w polu Do (zobaczysz sugestie poniżej, a także autouzupełniania po rozpoczęciu pisania), a następnie wybierz Wyślij. Możesz zaprosić więcej niż jedną osobę naraz, wprowadzając wiele danych kontaktowych.

A teraz gramy w grę oczekującą. Gdy zaproszenie zostanie zaakceptowane, na karcie Udostępnianie zobaczysz jego pierścionki aktywności wraz z ich bieżącym postępem w kierunku dzisiejszego celu Move jako procent. Możesz dotknąć wpis, aby wyświetlić więcej informacji.

(Domyślnie znajomi będą sortowani alfabetycznie. Dotknij „Imię” w lewym górnym rogu, aby zobaczyć inne opcje sortowania.)

Będziesz także, wygodniej, móc przeglądać dane aktywności znajomych ze swojego Apple Watch. Otwórz aplikację Aktywność i po prostu przesuń palcem po ekranie od prawej do lewej. Przełączasz się na ekran udostępniania.

Potrzebujesz pomocy?
Dzwoń do nas śmiało 📞 22 60 22 191

Jakie dane są udostępniane ?.

Jest to dwukierunkowa ulica, dzięki czemu możesz łatwo zobaczyć, jakie dane są udostępniane znajomym, dotykając listy znajomych w zakładce Udostępnianie i sprawdzając, cotymożna zobaczyć.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że nie jest to retrospekcja: dane widoczne są tylko w dniach od rozpoczęcia udostępniania.

Możesz zobaczyć ich codzienny postęp w trzech pierścieniach, a także kroki i przebytą odległość. Zobaczysz także nagie szczegóły wszystkich treningów, ale nie trasę, czasy czy coś w tym stylu. (Rzeczywiste powiadomienie, które otrzymasz, gdy przyjaciel robi trening jestniecobardziej informacyjny, oferujący dystans, aktywne kalorie i całkowite kalorie.)

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak skonfigurować iCloud

W dolnej części ekranu zobaczysz wszystkie nagrody, które otrzymali dzisiaj.

Wreszcie, rozważ powiadomienia. Kiedy ukończysz trening lub zamkniesz pierścień, wszyscy twoi znajomi otrzymają powiadomienie – coś, co należy wziąć pod uwagę, jeśli z jakiegoś powodu będziesz zawstydzony spóźnieniem sesji joggingowych. Mamy jednak tendencję do stwierdzenia, że ​​powiadomienia są często bardzo opóźnione: często słyszymy, że kolega zakończył trening, gdy siedział nieruchomo obok nas przez pół godziny.

Jak ignorować powiadomienia.

Niektórzy członkowie zespołu Macworlda narzekają, że niekończące się powiadomienia o tym i tym samym ukończeniu tego treningu lub zamknięciu tego pierścienia mogą narastać nużąco. Na szczęście możesz dostroić otrzymywane powiadomienia (nieco), aby pozostały motywujące, a nie denerwujące.

Na karcie Udostępnianie kliknij znajomego, a następnie przewiń w dół na dół ekranu. Zobaczysz opcję Wycisz powiadomienia (tylko od tego znajomego). Stuknij ponownie, aby je wyłączyć.

Jak ukryć swoją aktywność.

Z tego samego menu u dołu wpisu znajomego wybierz „Ukryj moją aktywność”, aby przestać udostępniać dane tej osobie. Pozostaniesz jednak przyjaciółmi w aplikacji, a będziesz otrzymywać ich dane. Możesz w dowolnym momencie dotknąć przycisku, aby zatrzymać ukrywanie.

Jak zatrzymać udostępnianie.

Na koniec i w tym samym menu dotknij opcji Usuń znajomego, aby całkowicie zakończyć udostępnianie.

Nadal potrzebujesz pomocy?
Zadzwoń 📞 22 60 22 191