Jak skonfigurować udostępnianie rodzinne na iPadzie, iPhonie i komputerze Mac

0
3

Family Sharing, który został wprowadzony w 2014 roku wraz z iOS 8 i Mac OS X Yosemite, to przydatna funkcja, która umożliwia łatwe udostępnianie aplikacji, muzyki, filmów, książek i innych elementów między członkami rodziny.

W tym artykule pokazujemy, jak skonfigurować Udostępnianie rodziny na wszystkich urządzeniach Apple. Będziemy pracować w systemie iOS 12 i macOS Mojave, ale procedura jest w dużej mierze taka sama w przypadku innych kompatybilnych platform OS.

Korzyści z udostępniania rodziny

Po skonfigurowaniu udostępniania rodzinnego nie musisz już kupować poszczególnych przedmiotów. Gdy jedna osoba w rodzinie kupuje aplikację, książkę lub inną zawartość ze sklepów cyfrowych Apple, jest ona natychmiast dostępna dla wszystkich pozostałych członków rodziny do pobrania za darmo.

(Zwykle. Twórcy aplikacji i twórcy treści muszą aktywować Udostępnianie rodziny dla swoich multimediów cyfrowych. Jeśli nie, nie będzie można ich udostępnić. Ale z naszego doświadczenia wynika, że ​​większość.)

Jednostka rodzinna może pomieścić do sześciu osób, a wszyscy płacicie tą samą kartą kredytową, więc system jest idealny dla rodzin, które chcą łączyć swoje zakupy.

Kolejną zaletą jest to, że możesz ustawić limity dla młodszych członków rodziny, więc gdy dziecko prosi o zakup przedmiotu, na telefonie osoby dorosłej pojawia się alert. Jeśli masz aktywowaną tę opcję, młodzieniec nie będzie mógł dokonać zakupu, dopóki administrator rodziny nie wyrazi na to zgody.

Istnieją inne korzyści z włączania udostępniania rodzinnego. Integruje się z innymi usługami Apple, takimi jak iCloud i Find My Friends. Możesz współdzielić przestrzeń dyskową z jednego konta iCloud. Po skonfigurowaniu udostępniania rodzinnego masz kalendarz grupowy i listy przypomnień dla swojej rodziny, dzięki czemu możesz wspólnie organizować wydarzenia.

Znajdź moich znajomych można wykorzystać do udostępnienia lokalizacji członków rodziny, dzięki czemu spotkanie jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. I wszyscy możecie współtworzyć wspólny album ze zdjęciami rodzinnymi, który jest dostępny (i aktualizowany) na urządzeniach każdej osoby.

Jak skonfigurować Udostępnianie rodziny na iPadzie lub iPhonie

Najłatwiejszym sposobem skonfigurowania udostępniania rodzinnego jest iPad lub iPhone. (Możesz również skonfigurować na komputerze Mac – przyjrzymy się temu w dalszej części artykułu – ale jest to nieco trudniejsze.)

Otwórz aplikację Ustawienia. U góry zobaczysz swoje imię i zdjęcie, jeśli je przesłałeś. Stuknij tutaj, aby wyświetlić ustawienia Apple ID. Teraz dotknij „Skonfiguruj udostępnianie rodziny …” (jeśli masz już skonfigurowaną usługę, będzie to po prostu powiedzenie: Udostępnianie rodziny).

Zobaczysz teraz serię okien, przez które możesz szybko przejść, ale jeśli jesteś zainteresowany, krótko opisują funkcje, których będziesz mógł używać z Family Sharing, i zawierają kilka ostrzeżeń o tym, co dokładnie „ ponowne wpuszczenie się – za rzeczy, za które przede wszystkim zapłacisz. Stuknij Rozpocznij na pierwszym ekranie, a następnie Kontynuuj na drugim i trzecim.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   iMessage nie działa? Jak naprawić iMessage na iPhonie, iPadzie i komputerze Mac

Czwarty ekran z tytułem „Metoda płatności” jest bardzo ważny. To pokazuje ostatnie cztery cyfry karty kredytowej / debetowej powiązanej z używanym Apple ID.

Jest to karta, która będzie obciążana za każdym razem, gdy ktoś należący do grupy rodzinnej dokona zakupu. Upewnij się, że jest właściwy przed stuknięciem Kontynuuj po raz trzeci.

Oprócz udostępniania aplikacji i innych treści cyfrowych, Family Sharing umożliwia udostępnianie danych o lokalizacji rodzinie. Na następnym ekranie decydujesz, czy twoje własne dane lokalizacji będą udostępniane innym członkom; kiedy przyjmą każde zaproszenie, z kolei zdecydują, czy udostępnić swoją lokalizację. (W tym momencie możesz podać dokładne instrukcje dotyczące wyboru opcji!)

Wybierz Udostępnij lokalizację lub Nie teraz.

I to wszystko: Twoja jednostka rodzinna jest skonfigurowana. Ale na razie jest to jedna rodzina. Teraz musisz dodać kolejnych członków rodziny.

Dodaj członków rodziny na iOS

Na ekranie Apple ID w Ustawieniach stuknij Udostępnianie rodziny (opcja, która wcześniej była Konfigurowanie udostępniania rodziny), a następnie Dodaj członka rodziny. Będziesz mieć możliwość zaproszenia ich za pośrednictwem iMessage lub osobiście, a istnieje specjalna opcja i proces tworzenia kont podrzędnych, ponieważ osoby poniżej 13 roku życia nie mogą tworzyć własnego identyfikatora Apple ID.

Przed wysłaniem zaproszeń możesz zostać poproszony o sprawdzenie, czy jesteś organizatorem rodziny i czy masz do tego uprawnienia. Musisz wprowadzić kod zabezpieczający powiązanej karty kredytowej lub debetowej.

Jeśli wybrałeś iMessage, iOS automatycznie wypełni dla Ciebie wiadomość, zawierającą krótkie wyjaśnienie tego, co obejmuje Udostępnianie rodziny, oraz instrukcje dołączenia do grupy. Musisz tylko wpisać dane kontaktowe potencjalnego członka rodziny (jeśli są na liście kontaktów, zacznij pisać, a zostaną automatycznie zasugerowane), wprowadź dodatkowe komentarze wyjaśniające i kliknij Wyślij.

Członek rodziny otrzyma wówczas zaproszenie, zaakceptuje (lub odrzuci) i wybierze, czy udostępnić dane o lokalizacji. I jesteś gotowy na korzystanie z Family Sharing.

Opcja osobista, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy sytuacji, gdy członek rodziny jest z tobą. W tym celu będą musieli wpisać swój identyfikator Apple ID i hasło w iDevice.

Jak skonfigurować Udostępnianie rodziny na komputerze Mac

Możesz także skonfigurować Udostępnianie rodziny za pomocą komputera Mac – znowu jest to dość proste, pod warunkiem, że na komputerze Mac działa Yosemite lub nowszy. Oto, jak skonfigurować Udostępnianie rodziny dla wszystkich członków rodziny na komputerze Mac, tak jak na MacOS Mojave (ale jest prawie tak samo we wcześniejszych wersjach).

  1. Otwórz Preferencje systemowe> iCloud. Stuknij Zaloguj się i wprowadź swój identyfikator Apple ID i hasło.
  2. Kliknij Skonfiguruj rodzinę.
  3. Kliknij Kontynuuj i Kontynuuj ponownie.
  4. Okno pokaże konto, z którego będziesz korzystać do udostępniania zakupów. Sprawdź dwukrotnie, czy jest to twoje główne konto Apple ID, i kliknij Kontynuuj.
  5. Okno Zakupy zainicjowane przez twoją rodzinę pokaże, która karta jest używana do płatności. Kliknij Kontynuuj.
  6. Kliknij pole wyboru obok opcji „Zgadzam się z warunkami sklepu iTunes Store” i kliknij przycisk Zgadzam się.
  7. Jeśli chcesz użyć Find My Friends do zlokalizowania swojej rodziny, zaznacz opcję Udostępnij swoją lokalizację i kontynuuj (w przeciwnym razie kliknij Nie teraz i kontynuuj).
CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak zrobić Memoji na iPhonie

Udostępnianie rodziny jest teraz skonfigurowane na komputerze Mac. Następnym krokiem jest dodanie do niego członków.

Dodaj członków rodziny na macOS

Po skonfigurowaniu udostępniania rodzinnego na komputerze Mac nadszedł czas, aby dodać członka rodziny. Oto jak dodać osoby do swojej rodziny:

  1. Otwórz Preferencje systemowe> iCloud i kliknij Zarządzaj rodziną.
  2. Kliknij znak plus w lewym dolnym rogu, aby dodać nowego członka rodziny.
  3. Wpisz adres e-mail członka rodziny i kliknij Kontynuuj. (Ewentualnie możesz po prostu wpisać ich imię i nazwisko, jeśli są w twoich kontaktach, i wybrać odpowiednią osobę, gdy zostaniesz o to poproszony. Lub nawet ich pseudonim Game Center).
  4. Potwierdź, że jesteś organizatorem rodziny, wprowadzając trzycyfrowy kod bezpieczeństwa CVV z karty płatniczej powiązanej z Twoim kontem. Kliknij Kontynuuj.
  5. Zdecyduj, w jaki sposób nowy członek zostanie zaproszony – za pośrednictwem zaproszenia wysłanego pocztą elektroniczną lub wpisując hasło już teraz.
  6. Wprowadź hasło Apple ID i kliknij Kontynuuj.

Kto płaci za treści w Family Sharing?

Ważne jest, aby pamiętać, że osobą, która konfiguruje Udostępnianie rodziny, jest Organizator. To osoba odpowiedzialna i płacą za wszystkie zakupy. Jeśli więc skonfigurujesz Udostępnianie rodziny dla partnera i członków rodziny, Twoja karta zostanie obciążona za wszystkie zakupy.

Nie ma również możliwości, aby inni członkowie rodziny zapłacili za udostępnianie rodzinne. Tylko osoba, która pierwotnie założyła grupę, może zapłacić (lub kartę, którą wprowadził – może to być konto wspólne). Inni członkowie rodziny mogą opuścić Family Sharing, jeśli chcą zapłacić za aplikację lub muzykę, ale mogą to zrobić tylko dwa razy w roku. Upewnij się więc, że z przyjemnością płacisz za całą zawartość w Udostępnianiu rodzinnym podczas jej konfigurowania.