Jak oglądać wideo na żywo z konferencji Apple WWDC 2021?

0
78

WWDC – Apple’s Worldwide Developer Conference – rozpocznie się 7 czerwca 2021 r. przemówieniem, podczas którego firma ujawni swoje plany dotyczące systemów operacyjnych na naszych iPhone’ach, iPadach, komputerach Mac, zegarkach, HomePods i Apple TV. Możesz obejrzeć przemówienie na początku tego artykułu.

W związku z trwającą pandemią koronawirusa Apple prowadzi wirtualne WWDC, tak jak to miało miejsce w 2020 roku. Oznacza to, że podobnie jak w przypadku ostatnich wydarzeń Apple, przemówienie WWDC będzie miało formę strumienia wideo z centrali Apple, w którym prawdopodobnie zobaczymy, jak różni pracownicy Apple demonstrują nowe funkcje systemów operacyjnych i usług Apple, które pojawią się jesienią.

Oznacza to również, że zamiast zwykłych 6000 uczestników (stan na 2018 r.) każdy, kto jest programistą Apple, będzie mógł dołączyć do sesji, podczas których Apple omawia tajniki nowych systemów operacyjnych i sposoby ich zastosowania.

Przemówienie WWDC zawsze było wydarzeniem związanym z oglądaniem. W tym artykule zaczniemy od tego, jak oglądać przemówienie inauguracyjne, w tym kiedy się rozpocznie, a następnie omówimy, w jaki sposób możesz oglądać inne treści związane z WWDC, do których możesz uzyskać dostęp.

Kiedy odbędzie się przemówienie WWDC 2021?

Keynote odbędzie się pierwszego dnia WWDC 2021.

Pierwszy dzień to poniedziałek 7 czerwca. Apple potwierdziło, że przemówienie rozpocznie się o godzinie 10:00 czasu PDT.

Oto, na co to przekłada się w krajach, w których mieszka większość naszych czytelników:

  • Wielka Brytania: 7 czerwca o 18:00 (BST)
  • Europa: 7 czerwca o 19:00 (CEST)
  • USA: 7 czerwca o godz. 10:00 (PDT), 11:00 (MDT), 12:00 (CDT), 13:00 (EDT)
  • Kanada: 7 czerwca o 10:00 (PDT), 11:00 (MDT), 12:00 (CDT), 13:00 (EDT), 14:00 (ADT)
  • Indie: 7 czerwca o godz. 22.30 (IST)
  • Australia: 8 czerwca o 1:00 (AWST), 2:30 (ACST), 3:00 (AEST)

Wydarzenie potrwa prawdopodobnie około jednej do dwóch godzin.

Jak oglądać przemówienie WWDC?

Apple będzie transmitować na żywo prezentację przewodnią, aby każdy mógł ją oglądać. Poniżej omówimy różne sposoby oglądania w zależności od urządzenia.

Istnieje wiele opcji. Możesz oglądać na kanale YouTube firmy Apple. Umieściliśmy ten film na górze tej strony.

Alternatywnie możesz oglądać na własnej stronie Apple.

(W przeszłości firma Apple transmitowała wydarzenie na żywo na Twitterze. Wydaje się, że nie powtarza tego eksperymentu, zamiast tego kieruje obserwujących na apple.com, ale podczas wydarzenia mogą być publikowane tweety).

Strona wydarzeń specjalnych firmy Apple zawiera wszystkie potrzebne informacje, w tym opcję dodania ich do kalendarza.

"Myśl

Jak oglądać WWDC Keynote na komputerze Mac?

Istnieje kilka sposobów na obejrzenie przemówienia WWDC na komputerze Mac.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak działa wymiana Apple?

Możesz oglądać transmisje strumieniowe w witrynie Apple za pośrednictwem Safari w systemie macOS Sierra 10.12 lub nowszym. Aby obejrzeć, po prostu przejdź na stronę wydarzenia Apple. Chociaż wygląda na to, że Apple będzie przesyłać je bezpośrednio na apple.com.

Będziesz także mógł obejrzeć – i pobrać prezentację – w aplikacji telewizyjnej tutaj. (Obecnie ten link prowadzi do wydarzenia z września 2019 r.).

Będzie również dostępny do obejrzenia na stronie Apple Developer.

Po zakończeniu przemówienia będzie on również dostępny do oglądania w aplikacji Apple Podcast tutaj i aplikacji Apple TV.

Możesz także oglądać przemówienia z poprzedniego roku w aplikacji Apple Podcasts, która jest dostępna w systemie macOS Catalina.

Jak oglądać WWDC Keynote na iPadzie lub iPadzie?

Apple twierdzi, że jego główne filmy najlepiej oglądać na iPhonie, iPadzie lub iPodzie touch za pomocą Safari na iOS 10 lub nowszym (chociaż będzie odtwarzany również na iOS 9).

Aby obejrzeć, przejdź do strony Apple Event lub otwórz aplikację telewizyjną i obejrzyj tam transmisję.

Jak oglądać przemówienie WWDC na Apple TV?

Użytkownicy Apple TV będą mogli oglądać prezentację, o ile mają Apple TV, który obsługuje App Store i obsługuje aplikację TV.

Prezentację przewodnią będzie można oglądać za pośrednictwem aplikacji telewizyjnej.

Wcześniej firma Apple hostowała przemówienie WWDC w dedykowanej aplikacji Wydarzenia na Apple TV, ale w tym roku ta aplikacja została zbędna i zamiast tego przemówienie pojawi się jako opcja w aplikacji telewizyjnej.

Jak oglądać przemówienie WWDC na YouTube?

Apple będzie również streamować przemówienie na YouTube tutaj. (I będziesz mógł zobaczyć to na początku tego artykułu).

Strumień jest już skonfigurowany z podglądem opublikowanym w YouTube. Możesz utworzyć przypomnienie „Do obejrzenia”, aby nie przegapić programu.

Jak oglądać na komputerze?

Właściciele komputerów PC będą potrzebować Microsoft Edge w systemie Windows 10, aby oglądać na stronie Apple. Lub mogą oglądać za pomocą YouTube, jak powyżej.

Jak oglądać na czymkolwiek innym…

Apple twierdzi, że inne platformy mogą mieć dostęp do strumienia za pomocą najnowszych wersji przeglądarki Chrome lub Firefox (wymagane MSE, H.264 i AAC).

Aby obejrzeć, odwiedź stronę Apple Event.

Jak oglądać w Apple Store

W przeszłości lokalne sklepy brały udział w transmisji wydarzeń, do których publiczność była zachęcana do zarejestrowania się na stronie Apple, gdzie można było wyszukać swój lokalny sklep. Jednak w obecnej pandemii jest mało prawdopodobne, że Apple będzie w tym roku zachęcać do spotkań w sklepach Apple Store.

Sklepy Apple w Wielkiej Brytanii zostały ponownie otwarte w większości lokalizacji (dowiedz się, czy sklepy Apple Store zostały ponownie otwarte w Twojej okolicy). Jeśli Twój lokalny sklep jest otwarty, może transmitować tam wydarzenie na ekranie.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak zainstalować tvOS beta na Apple TV?

W 2019 roku myśl przewodnią prezentowały następujące sklepy:

  • Greenhithe, Bluewater
  • Liverpool, Liverpool
  • Londyn, Brent Cross
  • Londyn, Covent Garden
  • Londyn, ulica Regent
  • Manchester, Arndale
  • Sheffield, Meadowhall
  • Southampton

Czy mogę dołączyć do sesji WWDC?

WWDC to nie tylko myśl przewodnia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o nowym oprogramowaniu, które pojawi się na komputerach Mac, iPhone’ach, iPadach i innych produktach Apple, być może zainteresuje Cię informacja, że ​​w 2021 r. Apple umożliwi wszystkim zarejestrowanym programistom dostęp do sesji online.

Firma Apple ogłosiła skład WWDC, w tym harmonogram prezentacji Platforms State of the Union oraz ponad 100 sesji programistów.

Niestety tylko zarejestrowani programiści mogą nasłuchiwać sesji, które zazwyczaj są chronione przez NDA. Jeśli jednak jesteś zarejestrowanym programistą i zwykle jesteś jednym z wielu, którzy przegapili bilety WWDC, w tym roku zyskasz dostęp do wszystkich sesji – a co najważniejsze, będziesz mieć możliwość zadawania pytań prezenterom.

Oto skład:

  • 7 czerwca, godz. 10.00 czasu PDT: Apple Keynote
  • 7 czerwca, 14:00 PDT: Platformy Stan Unii
  • 10 czerwca, godz. 14.00 czasu PDT: nagrody Apple Design Awards

Również:

  • 200 dogłębnych sesji z „Dostępem do ekspertów”.
  • Szereg „Wydarzeń specjalnych”.
  • Nowość na WWDC21: „Pawilony”.

Jak zarejestrować się jako programista

Aby zarejestrować się jako programista, przejdź do strony rejestracji programu Apple Developer Program i kliknij Zarejestruj.

Zarejestrowanie się jako programista Apple zapewni dostęp do materiałów pomocniczych i umożliwi rejestrację komputerów Mac i urządzeń iOS w Apple, aby móc z nich korzystać do uruchamiania oprogramowania.

Możesz zalogować się przy użyciu własnego identyfikatora Apple ID (zalecane, jeśli jesteś pojedynczym programistą) lub możesz utworzyć identyfikator Apple ID tylko dla konta programisty (zalecane, jeśli programujesz dla firmy).

Nie musisz płacić Apple, aby zarejestrować się jako programista. Możesz zarejestrować się i uzyskać dostęp do wszystkich narzędzi programistycznych bez płacenia ani grosza. Podstawowa rejestracja jest w porządku do tworzenia i testowania aplikacji, chociaż będziesz musiał zarejestrować się w Apple, aby uzyskać członkostwo, jeśli chcesz pobrać podglądy dla programistów.

Jak dołączyć do sesji WWDC

Apple powiedział, że format WWDC 2021 zapewni „pełny program z prezentacją i sesjami online, oferując wspaniałe wrażenia edukacyjne dla całej naszej społeczności programistów na całym świecie”.

Apple udostępni wszystkie szczegóły w nadchodzących tygodniach. Zachęcamy programistów do pobrania aplikacji Apple Developer, aby uzyskać więcej informacji.