Jak naprawić „iPhone jest wyłączony. Połącz się z błędami iTunes

0
8

Jeśli wprowadzisz błędne hasło zbyt wiele razy, otrzymasz zablokowany iPhone – ale ten problem nie musi być końcowy. W tym artykule wyjaśniamy, jak naprawić wyłączonego iPhone’a za pomocą iTunes (lub iCloud). Aby uzyskać ogólne porady, zobacz Jak pominąć zapomniane hasło.

Wyłączone komunikaty o błędach iPhone’a

Oto powszechne – ale niepokojące – powiadomienie, które może widziałeś na swoim iPhonie:

iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 1 minutę

Nie aż tak źle. Ale może być gorzej:

iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 60 minut

Denerwujący! Może to być również 5 lub 15 minut. Ale oto najgorszy komunikat o błędzie ze wszystkich:

iPhone jest wyłączony. Połącz się z iTunes

Te komunikaty o błędach wahają się od umiarkowanie niewygodnych do całkowicie obezwładniających, ale niezależnie od tego, który otrzymujesz, absolutnie nie należy ich ignorować.

Jeśli zobaczysz komunikat „Połącz z iTunes”, wszystko będzie źle: będziesz mógł odblokować iPhone’a, podłączając go do iTunes, ale dane w telefonie zostaną wymazane w ramach procesu odzyskiwania, więc mamy nadzieję, że cofnięty. Ostrzeżenia, które obejmują okres oczekiwania, są mniej niepokojące, ale mogą narastać do poważniejszych problemów, jeśli nie jesteś ostrożny.

Co oznaczają komunikaty o błędach?

Te komunikaty o błędach prawie zawsze oznaczają, że hasło jest błędne zbyt wiele razy (lub ktoś inny – czy pozwoliłeś dzieciom bawić się smartfonem?), A iPhone zablokował się, aby chronić się przed możliwą próbą włamania.

IPhone ma potężne wbudowane środki bezpieczeństwa, a jeden z nich ma na celu zapobieganie brutalnym próbom ominięcia hasła.

Gdyby złodziej telefonu mógł po prostu zgadywać hasła – a zwłaszcza, gdyby mógł podłączyć go do oprogramowania, które grzechota przez domysły znacznie szybciej niż człowiek – w końcu się włamali. Jeśli używasz czterocyfrowego kodu, pamiętaj , istnieją „tylko” 10 000 kombinacji, które szacunki narzędzi Fortune mogą zostać złamane przez człowieka w ciągu 4 godzin i 6 minut, a przez komputer w ciągu 6 minut i 34 sekund.

Aby zatrzymać to podejście, iOS celowo utrudnia komuś wprowadzanie wielu niepoprawnych haseł. Zrób to źle kilka razy (do pięciu) i możesz kontynuować normalnie; wykonaj sześć lub siedem niepoprawnych prób, a to spowolni cię nieco, ale im więcej razy się pomylisz, tym trudniej. Gdy osiągniesz 10, to już wszystko – nie ma już dla ciebie domysłów.

Oto jak komunikaty o błędach (i opóźnienia czasowe) wiążą się z liczbą błędnych przypuszczeń:

  • 6 błędnych przypuszczeń: iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 1 minutę
  • 7 błędnych przypuszczeń: iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 5 minut
  • 8 błędnych przypuszczeń: iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 15 minut
  • 9 błędnych przypuszczeń: iPhone jest wyłączony. Spróbuj ponownie za 60 minut
  • 10 błędnych przypuszczeń: iPhone jest wyłączony. Połącz się z iTunes
CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak sprawdzić, czy ktoś korzysta z funkcji Nie przeszkadzać na telefonie iPhone

Innymi słowy, sposobem na uniknięcie oglądania tych wiadomości w przyszłości jest bardziej ostrożne wprowadzanie hasła, używanie Touch ID lub identyfikatora twarzy, lub całkowite zaprzestanie używania hasła (choć ze względów bezpieczeństwa bardzo odradzamy ostatnia opcja).

Należy pamiętać, że powyższe opóźnienia są automatycznie aktywowane w telefonie iPhone i nie można ich wyłączyć.

Pozwól nam jednak zauważyć, że istnieje powiązany i bardziej drastyczny środek bezpieczeństwa jest opcjonalne: takie, które całkowicie wyczyści urządzenie, jeśli ktoś otrzyma hasło 10 razy z rzędu. Jest to przydatne, jeśli Twój iPhone zawiera dane, których nie możesz wpuścić w niepowołane ręce.

Przejdź do Settings, a następnie Touch ID Hasło (lub identyfikator twarzy) Hasło), a następnie wprowadź hasło. Jeśli przewiniesz w dół, zobaczysz przełącznik oznaczony „Usuń dane”. Nie używaj tej opcji lekko; może okazać się bardzo niewygodne, jeśli zapomnisz.

Czekać

Do 9 błędnych przypuszczeń wystarczy tylko czekać. (Zauważysz, że „spróbuj ponownie za X minut” odlicza czas, abyś mógł zobaczyć, jak długo pozostało ci czekać.) Nie możesz wiele zrobić, gdy czekasz, ale nadal możesz wykonywać połączenia alarmowe – stuknij przycisk na dole oznaczony Emergency.

Potrzebujesz pomocy?
Dzwoń do nas śmiało 📞 22 60 22 191

Po upływie okresu oczekiwania ekran Twojego iPhone’a powróci do zwykłego tła i będziesz mógł spróbować ponownie. Ale bardzo ważne jest, abyś ostrożnie wprowadzał hasło, kiedy będziesz miał szansę. Jeśli znowu się pomylisz, zostaniesz przeniesiony do następnego okresu oczekiwania.

Jak tylko dojdziesz do 60-minutowego oczekiwania, jesteś na ostatnim życiu. Zrób to jeszcze raz, a zostaniesz zablokowany, dopóki nie podłączysz iPhone’a do iTunes, a dane na urządzeniu będą realnie nie do odzyskania.

Jeśli zbliżasz się do limitu 10 zgadywania, stąpaj bardzo ostrożnie. Czy poprawne hasło zostało zapisane gdziekolwiek, czy jest ktoś, kto o tym wie?

Być może warto zapisywać wszystkie przypuszczenia, które od teraz wykonujesz (i wszystkie, które już wcześniej zrobiłeś), ale to tylko pomaga przyspieszyć pamięć – raczej sprytnie, iOS liczy wiele wpisów o tym samym błędnym haśle jako jedno błędne odgadnięcie, więc nie musisz się martwić o marnowanie domysłów powtarzających się.

Jeśli dotrzesz do dziesiątego niepoprawnego odgadnięcia, będziesz musiał przejść do następnej części tego samouczka.

Przywróć iPhone’a, łącząc się z iTunes

Osiągnąłeś limit błędnych haseł, a przykro nam, że musisz teraz wyczyścić iPhone’a. Będziesz mógł przywrócić dane z ostatniej kopii zapasowej, jeśli jest to pocieszenie. Zrobiłeś to, prawda?

Możesz przywrócić za pomocą iTunes lub za pośrednictwem iCloud. Najpierw spojrzymy na iTunes – na ogół jest to łatwiejsze. (To działa trochę inaczej w macOS Catalina, który dzieli iTunes na oddzielną aplikację Muzyka, TV i Podcasty, podczas gdy niektóre zadania synchronizacji i tworzenia kopii zapasowych są obsługiwane przez Findera).

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak podłączyć iPhone'a do Maca

Podłącz iPhone’a do komputera Mac lub PC, z którym jest zwykle synchronizowany, i uruchom iTunes, jeśli nie zrobi tego automatycznie.

(Z różnych powodów może to nie być możliwe. Synchronizacja z komputerem Mac lub PC jest znacznie mniej wymagająca niż kiedyś, a może nie masz komputera zsynchronizowanego z Twoim iPhone’em – w takim przypadku musisz użyć Tryb odzyskiwania lub przywracanie za pomocą iCloud iTunes może również poprosić o hasło podczas podłączania, co w tym przypadku jest oczywiście złą wiadomością. Spróbuj trybu odzyskiwania, który wyjaśnimy poniżej.)

Poczekaj, aż iTunes ma szansę zsynchronizować urządzenie, a następnie kliknij Przywróć iPhone’a i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. Gdy iTunes zakończy usuwanie danych iPhone’a, przejdziesz do ekranu konfiguracji – tak, jakbyś konfigurował nowe urządzenie. W tym momencie dostaniesz opcję wyboru Przywróć z kopii zapasowej iTunes i wybierz odpowiednią kopię zapasową.

Aby uzyskać więcej szczegółów na temat kasowania iPhone’a, zobacz Jak zresetować lub wytrzeć iPhone’a lub iPada.

Użyj trybu odzyskiwania

Tryb odzyskiwania to bardziej drastyczna metoda wymazywania urządzenia i może być warta wypróbowania, jeśli powyższa strategia nie zadziała. Oto jak umieścić iPhone’a w trybie odzyskiwania:

  1. Podłącz kabel USB do komputera, ale nie podłączaj go do iPhone’a.
  2. Uruchom iTunes.
  3. Naciśnij i przytrzymaj przycisk Home oraz przycisk Sleep / Wake przez 10 sekund, aż iPhone się wyłączy.
  4. Przytrzymaj przycisk Home, ale puść przycisk Sleep / Wake.
  5. Podłącz złącze USB Dock / Lightning, aby podłączyć iPhone’a do komputera Mac (przytrzymaj przycisk Home).
  6. iTunes powinien wyświetlić komunikat „Wykryto iPhone’a w trybie odzyskiwania”.

Połączenie z iTunes nie rozwiązuje problemu

Naprawianie wyłączonego iPhone’a nie zawsze jest tak proste, jak opisano powyżej. Niektórzy właściciele iPhone’a uważają, że połączenie wyłączonego iPhone’a z iTunes nic nie robi.

Jeśli próbowałeś zarówno standardowego czyszczenia iTunes, jak i trybu odzyskiwania, możesz go wymazać za pomocą iCloud, co wyjaśnimy w następnej sekcji.

Przywróć swój iPhone za pomocą iCloud

Alternatywną metodą wymazania wyłączonego iPhone’a i ponownego uruchomienia jest użycie iCloud – jest to jednak możliwe tylko wtedy, gdy skonfigurujesz Find My iPhone i jeśli wyłączony iPhone ma połączenie danych.

Na komputerze Mac (lub innym iPhonie lub iPadzie) przejdź do icloud.com i kliknij Znajdź iPhone. Musisz wprowadzić hasło do swojego konta Apple.

Po krótkim oczekiwaniu pojawi się mapa pokazująca lokalizację urządzeń. Kliknij opcję Wszystkie urządzenia u góry, a następnie wybierz telefon iPhone, który chcesz usunąć. Kliknij Wymaż iPhone.

Nadal potrzebujesz pomocy?
Zadzwoń 📞 22 60 22 191