Jak korzystać Zaloguj się za pomocą Apple

0
67

Apple ogłosiło, że będzie się logować z Apple na WWDC 2019, ponieważ programiści mogą dodawać do swoich aplikacji bezpieczną funkcję umożliwiającą logowanie się przy użyciu poświadczeń Apple.

Logowanie się do aplikacji przy użyciu informacji z innych platform nie jest niczym nowym – możesz zalogować się do usług poprzez powiązanie swojego logowania na przykład z logowaniem do Google, Facebooka lub Twittera. Ale te stowarzyszenia zwykle mają swoją cenę, a twórcy aplikacji mają dostęp do twoich danych osobowych, takich jak imię i nazwisko oraz, co ważniejsze, adres e-mail.

Przy tak wielu aplikacjach innych firm, nigdy nie możesz być pewien, że niemoralnie przekażą twój e-mail i inne dane firmom, które z kolei spamują twoją skrzynkę odbiorczą lub, w najgorszym przypadku, próbują cię oszukać.

Jak działa logowanie za pomocą Apple

Logowanie za pomocą Apple jest inne. Jest gotowy na iPhone’a, iPada i Maca, ale nie jest automatyczny – twórcy aplikacji muszą go wbudować w swoje aplikacje.

Różnica, którą Apple reklamuje, polega na tym, że metoda logowania nie tylko uwierzytelnia Cię jako prawdziwego użytkownika poprzez powiązanie logowania z Twoim Apple ID, ale także daje możliwość maskowania twojego osobistego adresu e-mail. Robi to, generując jednorazowy adres e-mail, na który będą przekazywane informacje z aplikacji, a następnie bezpiecznie przesyłany dalej na osobisty adres e-mail.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak FaceTime na Macu

Oznacza to, że jeśli wybierzesz, aplikacje, których używasz do logowania w Apple, nie mogą fizycznie przeglądać ani przekazywać twoich danych.

Jak korzystać Zaloguj się za pomocą Apple

Poniższy przykład przedstawia aplikację do rezerwacji podróży Kajak. Musisz utworzyć nowe konto, aby móc korzystać z opcji Zaloguj się w Apple.

Po wyświetleniu opcji dotknij Zaloguj się za pomocą Apple. Następnie ekran pokazuje zalety takiego działania – kluczowym zwycięzcą jest to, że ukrywa Twój e-mail, utrzymując komunikację z otwartą aplikacją.

W tym przykładzie wyczyściliśmy nasz osobisty adres e-mail, ale masz opcję „Ukryj mój e-mail” zamiast domyślnego „Udostępnij mój e-mail”. Stuknij „Ukryj mój e-mail”, aby zachować prywatność. Możesz nawet edytować swoje imię, jeśli chcesz być bardziej czujny.

Stąd proces loguje Cię do aplikacji i jesteś daleko, prywatność w takt, bez utraty funkcji.

Jak sprawdzić, które aplikacje używają Zaloguj się za pomocą Apple

Po kilkakrotnym zalogowaniu Zaloguj się w Apple, możesz chcieć sprawdzić, które aplikacje z niego korzystają. Możesz to zobaczyć na swoim iPhonie, przechodząc do Ustawienia, dotknij swoją nazwę u góry, a następnie Hasło i zabezpieczenia.

Następnie dotknij nazwy logowania Apple ID, aby wyświetlić, a następnie dotknij aplikacji, aby wyświetlić informacje. W poniższym przykładzie zaciemniliśmy nasz numer telefonu i osobisty adres e-mail, ale możesz zobaczyć wygenerowany przez Apple adres e-mail w sekcji „Ta aplikacja została odebrana” jako dowód, że Kayak nie ma naszego osobistego adresu e-mail i żadnych wiadomości e-mail wysyłanych na ten adres są przekazywane nam w bezpieczny sposób.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:   Jak używać iCloud Drive do synchronizacji plików między komputerami Mac, iPhone i iPad

W momencie pisania tego artykułu logowanie do Apple jest wdrażane powoli. Niestety nie ma możliwości cofnięcia poprzednich logowań, więc jeśli w przeszłości podałeś aplikacji swój adres e-mail, ponowne zalogowanie się za pomocą Zaloguj się za pomocą Apple nie jest sposobem na odzyskanie danych.

Ale jeśli planujesz zamknąć stare konto e-mail i używać Zaloguj się w Apple w jak największym stopniu za pomocą nowego adresu e-mail, zalecamy korzystanie z niego.